Wat er komt kijken bij een upgrade van Magento 1 naar Magento 2

Sinds 1 juni 2020 heeft Magento 1 het einde van de levensduur bereikt. Voor shopeigenaren van Magento 1 webshops speelt sindsdien de vraag wanneer een update nodig is en wat daarbij komt kijken. Omdat Magento 1 geen beveiligingsupdates of patches meer ontvangt is het raadzaam om zo snel mogelijk te upgraden naar Magento 2. Magento 1 webshops zijn immers kwetsbaar geworden en lopen risico’s.

Risico's voor Magento 1 webshops

Het voortzetten van jouw webshop op het Magento 1 platform zonder ondersteuning kan verschillende risico’s met zich meebrengen:

  • Beveiligingsrisico’s: Zonder de regelmatige beveiligingsupdates en patches van Magento, kan een Magento 1 webshop kwetsbaar worden voor beveiligingsrisico’s. Dit kan leiden tot gegevenslekken, hacks en andere beveiligingsincidenten die de gegevens van klanten in gevaar kunnen brengen.
  • Prestatierisico’s: Zonder ondersteuning kan het prestatieniveau van de website achteruitgaan, wat kan leiden tot trage laadtijden, crashes en andere problemen die de gebruikerservaring van klanten negatief beïnvloeden.
  • Compatibiliteitsrisico’s: Magento 1 webshops die niet worden ondersteund, kunnen ook te maken krijgen met problemen met compatibiliteit met nieuwe of bijgewerkte software en technologieën zoals PHP en MySQL. Dit kan leiden tot storingen en problemen met integraties van derden.
  • Regelgevingsrisico’s: Zonder ondersteuning van Magento 1, lopen winkeliers het risico dat ze niet voldoen aan de nieuwste regelgeving op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy, zoals de GDPR (General Data Protection Regulation) of AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit kan leiden tot hoge boetes en reputatieschade.
Kortom, het gebruik van Magento 1 zonder ondersteuning kan leiden tot verschillende risico’s voor de webshop en de gegevens van klanten, evenals mogelijke boetes en reputatieschade. Het is daarom belangrijk om te upgraden naar een nieuwere versie of een ander platform om deze risico’s te minimaliseren.

De voordelen van Magento 2

Magento 2 is een belangrijke update ten opzichte van Magento 1. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen deze twee versies van het e-commerce platform. Over het algemeen biedt Magento 2 een verbeterde gebruikerservaring, verbeterde prestaties en schaalbaarheid, en een meer moderne architectuur dan Magento 1.

  • Prestaties en schaalbaarheid: Magento 2 is sneller, efficiënter en kan meer verkeer en transacties afhandelen dan zijn voorganger.
  • Backend-verbeteringen: Het admin panel in Magento 2 is gebruiksvriendelijk en interactief. Zo beheer je de webshop efficiënter.
  • Verbeterde rapportage en analysefuncties: het Magento 2 admin-dashboard toont laatste, nieuwe en gemiddelde bestellingen, bestsellers, enz. Zo kun jij als webshopeigenaar betere beslissingen nemen.
  • Nieuwe architectuur: Magento 2 is gebouwd op een nieuwe architectuur die het platform flexibeler en schaalbaarder maakt. Het maakt gebruik van moderne technologieën en frameworks, zoals PHP 7, Symfony en Composer.
  • SEO vriendelijk: Magento 2 heeft veel verbeteringen in zoekmachineoptimalisatie geïntroduceerd: canoninal tags, metatitel, metabeschrijving, metatrefwoord.
  • Mobiele responsiviteit: Magento 2 is ontworpen om responsief te zijn op mobiele apparaten, terwijl Magento 1 dat niet was. Dit betekent dat jouw webshop op alle apparaten goed toont. Klanten hebben mobiele ervaring kunnen bieden.
  • Verbeterde checkout: Magento 2 heeft een vereenvoudigde en snellere checkout-proces dan Magento 1. Dit vermindert het aantal verlaten winkelwagentjes en verbetert de conversieratio’s.
  • Veiligheid: Magento 2 biedt verbeterde beveiligingsfuncties ten opzichte van Magento 1, inclusief het gebruik van de nieuwste beveiligingsprotocollen en standaarden.

Als we eerlijk zijn dan zijn de kosten het enige aspect waar Magento 1 de strijd wint. Maar met zoveel nieuwe functionaliteiten verbeterde prestaties, schaalbaarheid en beveiligingsfuncties is de webshop in Magento 2 klaar is om te concurreren in de huidige e-commercemarkt en zijn meerprijs zeker waard.

Stappenplan voor de overstap van Magento 1 naar Magento 2

Het upgraden van een Magento 1 webshop naar Magento 2 vereist een gestructureerde aanpak om ervoor te zorgen dat de overstap soepel verloopt en alle gegevens en functionaliteiten worden behouden. Hieronder vind je een algemeen stappenplan dat kan worden aangepast aan de specifieke vereisten van jouw webshop.

  • Planning: Maak een gedetailleerd plan met de belangrijkste deadlines en doelstellingen voor het project, inclusief het vaststellen van het budget, de beschikbare tijd en de vereiste middelen.
  • Audit van de Magento 1 webshop: Voer een audit uit van de huidige Magento 1 webshop om een goed begrip te krijgen van de functionaliteit en de vereisten van de nieuwe Magento 2 webshop. Bepaal welke functionaliteiten en extensies opnieuw nodig zijn en welke kunnen worden vervangen of geëlimineerd.
  • Theme design: Maak of selecteer een nieuw Magento 2-thema en breng dit in lijn met de huisstijl en branding van de webshop.
  • Installatie en testen: Installeer Magento 2 op een testomgeving. Test de nieuwe Magento 2 webshop grondig om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert en dat er geen fouten of bugs meer zijn.
  • Back-up en data migratie: Maak een back-up van alle gegevens van de Magento 1 webshop. Identificeer alle belangrijke gegevens en zorg ervoor dat deze correct worden geëxporteerd uit Magento 1 en geïmporteerd in Magento 2. Dit omvat productgegevens, klantgegevens, ordergeschiedenis, klantgegevens en andere relevante gegevens.
  • SEO: Zorg ervoor dat alle SEO-instellingen en -gegevens worden overgedragen van Magento 1 naar Magento 2 om de SEO-ranglijst te behouden. Dit omvat URL-structuur, metatags, canonicals en redirects.
  • Training: Zorg ervoor dat alle medewerkers van de webshop voldoende training krijgen om te kunnen werken met Magento 2 en omgaan met de nieuwe functies en tools.
  • Lancering en communicatie: Wanneer de nieuwe Magento 2 webshop klaar is en grondig is getest, kan deze worden gelanceerd. Het is belangrijk om de overgang naar Magento 2 zorgvuldig te communiceren met derden die gebruik maken van koppelingen met de webshop. Breng ook vaste klanten vooraf op de hoogte.
  • Onderhoud: Zorg er na de update voor dat de Magento 2 webshop regelmatig wordt onderhouden en bijgewerkt met de nieuwste patches en beveiligingsupdates.

Het upgraden van Magento 1 naar Magento 2 kan een uitdagend project zijn, maar met een zorgvuldige planning en een gestructureerde aanpak kan het proces soepel verlopen en kan de webshop worden gemoderniseerd om te voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van prestaties, beveiliging en gebruikerservaring.

Tijd en kosten van een overstap naar Magento 2

De tijd en kosten voor een overstap van Magento 1 naar Magento 2 kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de webshop, de benodigde functionaliteiten en het niveau van maatwerk dat in de huidige Magento 1 webshop is geïmplementeerd. Over het algemeen kan een upgrade van Magento 1 naar Magento 2 enkele maanden duren en kunnen de kosten sterk variëren afhankelijk van de specifieke vereisten van de webshop. Hieronder volgen enkele factoren die van invloed zijn op de tijd en kosten van een upgrade:
  • Aantal producten en categorieën: als de webshop veel producten en categorieën bevat, kan het langer duren om alle gegevens te migreren.
  • Functionaliteiten, extensies en integraties met andere systemen: als de Magento 1 webshop veel aangepaste functionaliteiten, extensies en koppelingen heeft, kan het tijd en geld kosten om deze opnieuw te implementeren in Magento 2 of om alternatieve oplossingen te vinden.
  • Thema en design: Als de Magento 1 webshop een uniek thema en design heeft, kan het tijd en geld kosten om een nieuw Magento 2-thema te ontwerpen en aan te passen aan de huisstijl en branding van de webshop.
  • Testen: de tijd die nodig is om te testen hangt af van de hoeveelheid functionaliteiten en extensies, maar ook van het aantal storeviews dat getest moet worden.
  • Opleiding en training: Het trainen van personeel om te werken met Magento 2 kan extra tijd en kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de grootte van het team en hun ervaringsniveau met Magento.
Kortom, de tijd en kosten voor een overstap van Magento 1 naar Magento 2 kunnen sterk variëren, afhankelijk van de specifieke vereisten van de webshop. Het is belangrijk om een gedetailleerd plan te maken en samen te werken met een ervaren Magento-partner om de overstap soepel te laten verlopen en te zorgen voor een succesvolle upgrade naar Magento 2.

Wat is een goed moment voor de overstap?

Het beste moment voor een overstap van Magento 1 naar Magento 2 is afhankelijk van verschillende factoren, zoals benodigde tijd, de beschikbaarheid van resources en de timing van belangrijke evenementen, zoals seizoensgebonden verkopen en vakantieperiodes. Over het algemeen is het raadzaam om zo snel mogelijk over te stappen naar Magento 2, aangezien Magento 1 al enkele jaren geen beveiligingsupdates of patches meer ontvangt. Met een grondige planning en goede voorbereiding in samenwerking met een ervaren Magento-partner zorg je voor een soepele overstap en een succesvolle upgrade naar Magento 2!